Risico’s begrijpen

Dr. Sara Wickham deelde in haar laatste nieuwsbrief een studie die keek naar de kans op een transfer naar het ziekenhuis wanneer vrouwen bevielen in een geboortecentrum (zoals de Coccon in Brussel). Daarbij vergeleken ze de kans op een transfer tussen vrouwen die voor de tweede keer bevielen die voorheen een bloeding hadden en diegene die dat niet hadden.

Daaruit bleek dat de kans inderdaad groter is op een transfer als je eerder een bloeding had (PPH). Ze legt ook uit dat het belangrijk is om de absolute kans te kennen en niet enkel de relatieve kans:

“Ten eerste is het absolute risico (kans op PPH) klein en had meer dan 95% van de vrouwen geen nieuwe PPH waarvoor zij moesten worden overgeplaatst.

Of, anders gezegd, van elke twintig vrouwen die in een eerdere zwangerschap een PPH hadden en in een door verloskundigen geleide eenheid zijn bevallen, hadden er negentien geen PPH waarvoor verloskundige overdracht nodig was.

Deze cijfers laten zien waarom het echt belangrijk is te kijken naar de absolute kans op iets en naar het relatieve risico. Ja, het relatieve risico op een PPH die een transfer vereist is hoger bij vrouwen die eerder een PPH hebben gehad, vergeleken met vrouwen die een baby hebben gehad zonder een PPH. Het is 65% hoger, en dat kan ernstig klinken. Maar er is nog steeds 95% kans dat je er geen krijgt.”

(Vertaald via DeepL.com)

In de cursus Positief Bevallen met Hypnobirthing geeft vroedvrouw Sophie je tools om vragen te stellen zodat je een helder beeld krijgt over de risico’s op bepaalde complicaties. Tijdens de zwangerschapsbegeleiding geven Sophie en Chloé ook zoveel mogelijk uitleg mee zodat je keuzes kan maken waar je achter staat. Doula Harriët is er ook om je extra zelfvertrouwen te geven zodat je durft meedenken over al je opties en je wensen kenbaar kan maken. Stuur gerust een berichtje bij interesse!

 

nl_BE
Call Now Button